Smederevsko vinogorje

Pretstavljamo vam naše vinarije.
Neke su dobro poznate, sa zlatnim medaljama na Decanter-u i AWC-u a neke su tek počele sa radom. Zajedničko im je što sve zadovoljavaju visoke i stroge kriterijume kvaliteta našeg udruženja.

Janko je jedna od najstarijih i najcenjenijih vinarija u Srbiji, a dolazi iz Smederevskog vinogorja. Poznata je po vraćanju smederevke u red kvalitetnih vina. Idvaja se i po etiketama na ćirilici kao i korišćenju barik buradi od srpskog hrasta iz okoline Majdanpeka.

JANKO

Dragan Vasić

Plavinac je nova vinarija. Nalazi se na istim smederevskim padinama kao i vinogradi dinastije Obrenović, možda najboljoj lokaciji za vinogradarstvo u Srbiji. Planira se proizvodnja do 100.000 buteljki godišnje sa 4-5 etiketa. Pored poznatih sorti gaje se i Marselan, Rebo i Ancelota.

PLAVINAC

Radosav Radojević

Kada vlasnik vinarije Bojan Janković, prva sećanja nosi iz vinograda, to je poslovično recept za uspeh. A ta umešnost kreiranja najfinijih crvenih vina počela je da ide uzlaznom putanjom od 2010. godine, kada je vinarija Mons Aureus krenula sa svojom ekspanzijom.

MONS AUREUS

 Bojan Janković

Mnogo je priča ispričano o vinu. Još više priča, poezije, ljubavi ispričalo je vino. Lepa vina lepo pričaju. Imaju Smelost, da pričaju na Radost, oslobode Mudrost.

VINARIJA PANJKOVIĆ

Miloš Panjković

Rođen sam u Smederevu 14.01.1994. godine. Školovao sam se na Poljoprivrednom fakultetu na odseku za voćarstvo i vinogradarstvo, što danas i predstavlja moju profesiju. Danas u vinariji uspešno obavljam više poslova,a glavni cilj i zadatak mi je podizanje nivoa kvaliteta naših vina.

VINARIJA MIŠIĆ

Marko Mišić

Put od 1.000 milja počinje od jednog koraka. Taj prvi korak u nastanku Vinarije Švabić desio se 2020. godine, a znamo koliko je hrabrosti trebalo usuditi se na bilo kakav poslovni poduhvat u jeku pandemije korona virusa.

VINARIJA ŠVABIĆ

Stojković Milica

Vlasnik vinarije Zoran Gitarić od detinjstva se bavio poljoprivredom, na porodičnom imanju, i inventivnim aktivnostima vezanim za poljoprivrednu mehanizaciju. U početku je to uglavnom bilo ratarstvo i povrtarstvo, da bi 1988. odlučio da pokrene projekat vinarije i destilerije, i proširi zasade voća i vinograda.

VINARIJA DIONIS

Zoran Gitarić

Vinarija Hrabro srce jedna je od najmlađih u smederevskom kraju. Registrovana je 2020. godine, a dve godine kasnije nikli su prvi zasadi sa ambicijom da se u narednim godinama proizvodi 5.000 – 10.000 litara kvlitetnog vina.

HRABRO SRCE

Stefan Jovanović

Jeremić je jedna od najpoštovanijih vinarija u Srbiji, arhitektonsko remek-delo, smestena na Jugovu – izmedju Grocke i Smedereva. Duh umetnosti, razvojna energija, strucan tim tehnologa, ostavljaju pecat pouzdanosti u svakoj poseti kao i na svakoj boci vina.

JEREMIĆ

Slavoljub Jeremić

Sa dolaskom bratstva u manastir 2006. godine krenula je kako duhovna tako i materijalna obnova. Pored svakdnevnog bogosluženja, bratstvo se stara o obnovi konaka i manastirskog gazdinstva.

MANASTIR FENEK

Nebojša Ristić