Vinarija Svabic logo

Put od 1.000 milja počinje od jednog koraka. Taj prvi korak u nastanku Vinarije Švabić desio se 2020. godine, a znamo koliko je hrabrosti trebalo usuditi se na bilo kakav poslovni poduhvat u jeku pandemije korona virusa.
Možda se površina našeg vinograda još meri u arima, a ne u hektarima, ali mi naš put ka najfinijim srpskim vinima ne posmatramo kao trku na 100 metara, već kao maraton.

VINARIJA ŠVABIĆ

Nasleđeni vinograd star četrdesetak godina prostire se na 90 ari. Na 60 ari prostire se 2.200 čotoka Smederevke, a na preostalih 30 podigli smo 200 čokota Tamjanike. Naša Smederevka nosi naziv Milo vino, crvenom vinu Jablan dali smo naziv po motivima iz pripovetke Petra Kočića jer je upravo Jablan bio simbol za snagu. Od crvenog vina trenutno imamo samo Hamburg, ali u budućnosti su nam u planu Cabernet Sauvignon i Merlot, kao i Rose vino koje će se zvati Puce.

Naredni korak biće nam proizvodnja vina, a vinarija je trenutno registrovana do 20.000 litara godišnje.
Žitelji smederevskog kraja su godinama unazad imali puno poverenje u našeg vlasnika. A kada neko čija su jagnjetina i prasetina postali lokalni brend i čija je kafana uvek vrvela od ljudi, počne da pravi svoje vino, onda je to razlog više da mu verujete i da se lično uverite u kvalitet.

VINARIJA ŠVABIĆ Vina

0,6 ha

Pod vinogradima

2

Broj etiketa

Nagrade

Petrijevska BB, Smederevo
11300 Smederevo
+381 64 37 15 758
dejansvabic00@gmail.com