Vinarija Dionis logo

Vlasnik vinarije Zoran Gitarić od detinjstva se bavio poljoprivredom, na porodičnom imanju, i inventivnim aktivnostima vezanim za poljoprivrednu mehanizaciju. U početku je to uglavnom bilo ratarstvo i povrtarstvo, da bi 1988. odlučio da pokrene projekat vinarije i destilerije, i proširi zasade voća i vinograda.

VINARIJA DIONIS

Vinarija Dionis, odnosno VInarija i destilerija Gitarić, nalazi se u smederevskom selu Dobri Do. Tu, na ulazu u Šumadiju, preci Gitarića su se doselili pre nekoliko vekova, i oduvek se bavili poljoprivredom. Na porodičnom gazdinstvu je uglavnom bilo zastupljeno intenzivno ratarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, uz viševekovni, nezaobilazan detalj svakog ozbiljnog seoskog domaćinstva kod nas, vinograd i voćnjak, te dobro vino i prepečenicu.1988. godine osnivač našeg podruma odlučio je da se ozbiljnije posveti uzgajanju kvalitetnog voća i grožđa i prerađivanju u vina i rakije.

To je povuklo korake ka izgradnji namenskog objekta vinarije 1989. i proširivanju zasada pod različitim voćem do današnjih 11ha, i vinogradima do 6,5 ha. Oduvek u proizvodnji koristimo sopstveno voće i grožđe. Smatramo da time postižemo dodatnu kontrolu kvaliteta, i autentičnost naše proizvodnje. Proizvodimo sortna vina smederevku, italijanski rizling, sovinjon beli, tamjaniku, muskat hamburg, merlo, crni sovinjon i prokupac. Od rakija u proizvodnji imamo šljivovicu, kajsijevaču, vilijamovku i dunjevaču. Trenutna godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara vina i oko 10.000 litara destilata. Takođe u okviru našeg proizvodnog kompleksa imamo i degustacionu salu, gde ljubitelji pića često dolaze na degustacije i prezentacije.

VINARIJA DIONIS ETIKETE

6,5 ha

Pod vinogradima

8

Broj etiketa

Nagrade

Karađorđeva bb, Smederevo
11300 Smederevo
+381 62 32 87 59
srdjan.gitaric@gmail.com
www.vinarijagitaric.com