VINARIJA MIRACULIX LOGO

Na putu ka Mladenovcu polako, ali sigurno oživljava jedna lepa porodična priča. Deda je bio pionir vinogradarstva porodice Mrvaljević, otac  nastavio tradiciju, a dalje negovanje porodične ljubavi koja uskoro pretenduje da preraste u ambiciozan poslovni projekat i poduhvat nastaviće sinovi Marko i Nikola.

VINARIJA MIRACULIX

Dva naslednika, samim tim i dve vinarije, ali neraskidivo povezane, jedna do druge i kao u ogledalu preslikane sa radnim imenima Mrvaljević i Mirakuliks, kao onaj čuveni napitak koji Asteriksu i Obeliksu daje nadljudsku snagu.

Mrvaljevići imaju tri hektara zemlje, a za sada polovinu prekrviva vinograd. Vino prave od 2004. godine, ali nikada nisu prodali niti jednu flašu. Već isključivo poklanjali i uživali sa prijateljima u spoju kvalitetnog društva i vina.

S idejom da priču komercijalizuju, oslonili su se na praksu najvećih majstora vinarstva iz francuske Provanse, odnosno Italije. Trude se da uče od najboljih i da savršenstvo njihovih izuma prenesu na srpsko tlo. Primer je i roze vino Whispering angel, inače svetski bestseler. Projekat je originalno iz provanse, roze pravljen od četiri, pet sorti koji su Mrvaljevići uspeli da reprodukuju.

Ponose se i sortom Palava, mešavinom Gevurtreminera, crnog Traminca i Miler Targoa. Reč je o slatkastom, aromatičnom, laganom belom vinu koje u Srbiji za sada imaju samo dve vinarije. Mrvaljevići će biti treća. Prave i Gleru, nekada Proseko koji je zbog spora Italijana i Mađara morao da menja ime na ovim prostorima. Vranac su sami razmnožavali želeći da nastave tradiciju i održe sećanje na dedu koji je ovu sortu sadio još pre tridesetak godina.

U vinskom asortimanu ovih vinarija nalazi se još nekolicina vrlo interesantnih kupaža poput vina Tri trećine napravljenog od Merloa, Kabernea i Vranca, odnosno vina Trauma. Ime je nastalo igrom reči budući da se pravi od Traminca i Malvazije – Traminac u Malvaziji = Тrauma.

VINARIJA MIRACULIX Vina

1,5 ha

Pod vinogradima

4

Broj etiketa

Nagrade

Njegoševa 54, Beograd
11000 Beograd
+381 63 44 57 60
markomrv@hotmail.com
www.miraculixvinarija.rs