Bojan Vukmirica je rođen u Beogradu. Bojan je vinar i vinogradar. Njegova vina su autorska. Smatra da svaka vinogradarska godina pravi svoje vino, da je vinarstvo umetnost, a znanje ispijanje vina, posebna kultura, koju zajedno gradimo sa svakom čašom i razgovorom o vinu. Sve napisano Bojan rado podeli sa gostima u vinariji na tremu uz pogled na vinograd i kosmajska šumovita brda.
Između planina Avale i Kosmaja u selu Parcani blizu Beograda Bojan je 2012. godine posadio dve internacionalne sorte Cabernet Sauvignon i Merlot od kojih je napravio prvo vino. Svojim trudom i radom, godinama je sticao iskustvo i 2019 godine odlučio da sa svojom suprugom Ivanom posadi novi vinograd sa belim sortama Muscat Ottonel i Smederevka. Zbog ljubavi prema prirodi i kvalitetnom vinu, odlučio je da se bavi proizvodnjom grožđa i vina po principima organske proizvodnje. Zainteresovan je za učenje i primenjivanje novih saznanja u enologiji i tehnologiji proizvodnje prirodnih vina. Član je Udruženja vinara Beograda sa geografskim poreklom od 2017. godine.

JANOVI VINOGRADI

Vinarija Janovi vinogradi je mlada vinarija registrovana 2017.godine. Nalazi se blizu Beograda, u selu Parcani. Udaljena je 37 km od centra grada. Okružena šumom, u ruži vetrova, vinarija je pravo mesto za odmor i uživanje u prirodnim vinima. Čist vazduh, netaknuta priroda, prirodno vino i ljubazni domaćini, najbitnije su osobine zbog kojih se vrlo često zakazuju degustacije. U vinariji možete probati vino od crvenih i belih sorti. Crveno vino 60/40, je kupaža dve sorte Cabernet Sauvignon i Merlot-a. Karakterišu ga jako telo, miris voća, vanile i hrasta u kom je odležalo 9 meseci.
Uz prijatnu zakusku i ljubazne domaćine ovde možete probati i vina belih sorti. Vino MO 2021 sorte Muscat Ottonel, prefinjenog i umerenog muskatnog je mirisa i divne svežine. Preporučuje se ljubiteljima Tamjanike.
Vino MO 2022 selekcija, je vino pomenute sorte, ali unapređenom enologijom, mineralno, sveže, sa mirisom na koru zrele narandže.
Vino Haus vajn, napravljeno od naše tradicionalne sorte Smederevka, i vrlo iznenađujućeg mirisa i ukusa, izraženih kiselina i svežine.
Chardonnay, belo vino iz 2020 godine, vino sa odličnim potencijalom za sazrevanjem zbog jakog tela i alkohola. Ovo vino je već dobro poznato našim konzumentima, a obiluje puterastim notama, kao i mirisom na bademe.
Vinarija je u konverziji za organsku proizvodnju, u vinogradu se manuelno radi, ne koristimo pesticide, grožđe se bere ručno, ali pratimo najsavremenije tehnološke postupke u proizvodnji vina.
Enologija koja se koristi je dozvoljena u organskoj proizvodnji.
Godišnje proizvodimo do 5000 litara. Cilj nam je ograničena manja ali održiva proizvodnja vrhunskog organskog vina.

Vinarija Janovi vinogradi vina

5,5 ha

Pod vinogradima

5

Broj etiketa

Nagrade

Stanina 22a,
11450 Sopot
+381 64 14 07 420
bojan@bookbridge.rs