manastir fenek logo

Važno je u životu da sve što radimo bude potkrepljeno i motivisano nekim plemenitim ciljem i svrhom. Ideja o Vinariji manastira Fenek rodila se upravo kako bi došlo do obnove istoimenog srednjevekovnog manastira sa tradicijom od blizu šest stotina godina. Kada se 2006. godine novo bratstvo obrelo u gotovo opustelom manastiru u Jakovu, bilo je jasno da je Feneku neophodna duhovna i materijalna obnova, a da je ona nemoguća bez sopstvenog truda i rada. Pet godina kasnije, osnovana je vinarija koja danas proizvodi 10.000 litara najfinijeg crvenenog, ali i belog vina. Oživljena je tradicija manastirske proizvodnje vina bez kojeg liturgijski život nije moguć. 

MANASTIR FENEK

Vinarija se prostire na 1,5 hektara zemlje i proizvodi Kaberne Sovinjon, Merlo i Pino Noar od internacionalnih, a Prokupac i Tamjaniku od domaćih autohtonih sorti. Za slučaj da vam je potrebna preporuka, ponos Vinarije manastira Fenek jeste Pino noar iz 2019. godine

Kako vinarija pripada manastiru i kako je ultimativni cilj njenog postojanja da sredstvima od prodaje vina ovo prelepa drevna svetinja u blizini Surčina iz dana u dan, nedelje u nedelju, meseca u mesec i godine u godinu vraća nekadašnji izgled i sjaj, red je da se ukratko upoznate sa istorijatom manastira.

Fenek se nalazi na 25km od Beograda, nekada je pripadao opštini Fenek, a danas je deo Surčina. Geografski ne pripada Fruškoj gori, ali istorijski, ali i arhitekturno postoji velika sličnost sa manastirima Srpske Svete gore. Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi, a po narodnom predanju ktitori manastira u drugoj polovini 15. Veka bili su Stefan i Angelina Branković. Fenek se u prvim pisanim dokumentima našao 1563. godine, a bio je pod turskom vlašću sve do 1717. Godine. Manastirska kapela posvećena sv. Petki sazidana je 1800. na mestu stare, nad bunarom za čiju se vodu u narodu verovalo da ima čudotvorna lekovita dejstva. U Prvom svetskom ratu manastir je zapaljen, a u Drugom 1942. godine gotovo sasvim razoren. Manastir je delimično obnovljen 1991, do 2006. u Feneku je bilo žensko monaštvo, a odlukom nadležnih episkopa sredinom iste godine došlo muško monaštvo koje je nastavilo process obnove.

MANASTIR FENEK Etiketa

1,5 ha

Pod vinogradima

5

Broj etiketa

Nagrade

Jakovačke desetine bb, Jakovo
11276 Jakovo
+381 64 40 88 431
vinarijafenek@gmail.com
www.manastirfenek.com